Om

Svamphuset

Din egen svampodling

googleae515a3da234d4bb.html

Historien om Svamphuset

Jag som driver Svamphuset heter Johnny Carlsson.

 

I hela mitt liv har jag varit intresserad av att plocka svamp. Intresset föddes som barn då jag gick i skogen med min mamma och morfar. I vuxen ålder gick jag enstaka svampkurser och följde med på svampexkursioner med lokala klubbar. För några år sedan fick jag nys om att Umeå Universitet utbildade svampkonsulenter och skrev genast in mig. En ny värld öppnades!

 

Under utbildningens visades en film om svampodling. Ämnet fascinerade mig men miljön i filmen var urtråkig. Den visade en steril värld med människor i skyddsdräkter som odlade svamp i kala och kärlekslösa miljöer. Det där måste kunna göras roligare tänkte jag och bestämde mig för att göra ett projektarbete om svampodling.

 

Jag köpte odlad svamp i mataffären och experimenterade med att föröka dess mycel genom att lägga bitar av svamp i näringslösning. Det lyckades och jag var såld. Svampodling är jätteroligt!

 

Mitt under projektarbetet var olyckan framme...

En vattenskada förstörde mitt förråd och det var bara att renovera det men istället för att ställa tillbaks all bråte i förrådet bestämde jag mig för att den lilla röda stugan skulle bli min experimentverkstad och inredde ett enkelt odlingsrum. Stugan blev mitt andra hem och fick efter ett tag smeknamnet Svamphuset.

Namnet var så läckert så jag namnskyddade det och tänkte att det skulle bli ett bra firmanamn en dag.

 

Genom min handledare och mentor på utbildningen fick jag specialpåsar att odla svampmycel i och mina experiment tog ny fart. För att lära mig mer reste jag till Belgien och utbildade mig i mycelodling och substratproduktion. Jag började fundera på att ta fram en svampodling för hemmabruk med hjälp av odlingspåsarna. Jag satte igång och fyllde påsarna med halm och ostronskivlingsmycel för att se vad folk tyckte om idén. Många tyckte det var en jätterolig idé men sa att det behövdes en trevlig förpackning eftersom odlingen var så ful...

 

Heureka!

Jag tar fram ett växthus för svamp! Ett Svamphus!

 

Inspirerad av min lilla röda stuga utvecklades odlingen i form av ett svenskt torp. Alla detaljer på huset är hämtade från gamla hus från olika landskap och har gemensamt byggår kring 1850. Illustratör Jerker Eriksson i Malmö fick uppdraget att göra akvarellen som ger Svamphuset den härligt somriga känslan av ett idylliskt svenskt torp. Svamphusets fönster och dörrar är placerade på ett sätt som låter odlaren öppna dem i omgångar för att låta svampen växa ut och konstruktionen är gjord på ett sätt som låter odlingen andas och skyddas mot uttorkning och mögelinfektioner.

 

Många timmar har spenderats med utveckling av Svamphuset för att jag ska kunna dela med mig av det roligaste jag vet och nu kan du också bli svampodlare.

 

UA-73285603-1

Copyright © All Rights Reserved