Så bygger du en fruktkammare/monotub för svampodling inomhus

Att odla svamp så som Lion's mane, Ostronskivling och Shiitake inomhus är en rolig, lätt och givande hobby som alla borde pröva.

En av de mest populära metoderna för att fruktsätta svamp och få bra skörd är att använda en fruktkammare, eller som det också kallas i svamp-teminologi; Monotub. Även om man kan odla svamp inomhus utan en fruktkammare med exempelvis ett svamphus, kan det underlätta och ge bättre skörd för dig som inte odlar ett svamphus, utan istället ett odlingsblock. En fruktkammare är en enkel, billig och effektiv odlingsbehållare som skapar optimala förhållanden för fruktsätting av svamp. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du själv bugger en fruktkammare och ge dig tips för att säkerställa löpande framgångsrika skördar.

Hur fungerar en fruktkammare för svampodling?

En fruktkammare är en genomskinlig plastlåda som modifieras för att skapa en kontrollerad miljö där man får en bra inflöde av friskt syre, som svampen behöver för att skapa fruktkroppar (svampar), samtidigt som man får ut koldioxid som mycelet genererar när det växer som i slutet utrymme hämmar mycelets och fruktkropparnas tillväxt. Dessutom skapar en fruktkammare en hög luftfuktighet på över 80% vilket är essentiellt för en bra skörd. Kortfattat är tanken med en fruktkammare att den gör jobbet utan att du ska behöva vara där och fukta hela tiden. 

Material och Verktyg

För att bygga en fruktkammare/monotub behöver du följande:

  • En genomskinlig plastlåda inklusive lock (45-80 liter)
  • En 7-10mm borr eller lödkolv
  • Linjal eller måttband
  • Markeringspenna

Så här bygger du fruktkammaren:

1. Borra (eller använd lödkolv) 3 stycken hål ca 8cm upp från lådans bottenkant på lådans långsidor där varje hål har en diameter är 0,7-1 cm.

2. Gör därefter 5 hål högre upp nära kanten på lådans kortsidor enligt följande mönster; Hålen placeras centrerat symmetriskt från lådans sidor där första raden av hål görs 4 cm ner från lådans övre kant i en jämn rad. På förta raden gör du 3 stycken hål med 2 cm mellanrum så du får 3 hål bredvid varandra. Därefter gör du två hål under den första raden som är mellan hål 1, 2 och 3 på en övre raden. Alla dessa hål ska vara 0,7-1cm i diameter. Efter detta ska du ha ett mönster med 3 hål på övre raden och 2 två på undre raden. Dessa görs på både kortsidorna. Se svamphusets ritning nedan för förtydligande. 


Vikten av mängd hål i rätt struktur

För många hål släpper ut för mycket fukt, vilket gör mikroklimatet för torrt. För få hål skapar uppbyggnad av koldioxid vilket skapar misslyckad, missformade eller dåligt fruktsättning. Hål som görs lite överallt skapar lätt ett ojämnt flöde av syre och koldioxid, som kan skapa obalans i lådan där vissa delar av insidan har bättre flöde av syre, mer fukt och midnre koldioxid än andra delar. Vad vi vill åstakomma är samma fukthalt överallt i lådan, likväl som samma låga halt koldioxid och höga halt syre.

Just denna struktur och antal hål har vi på svamphuset tagit fram efter på tok för många tester. Det är enligt oss den optimala och enklaste formen av fruktkammare du kan bygga, utan att behöva använda filter, polyfill eller likande. Denna struktur och mängd hål gör att det finns ett bra konstant utbyte av syre och koldioxid utan att för mycket fukt släpps ut och håller sig över 80% luftfuktighet. Det enda du som odlare behöver göra är att varannan till var tredje dag sprejar lådans insida med en blomspruta med vanligt kallt kranvatten. Just denna konstruktion är väl beprövad av oss och något vi använder när vi ska iväg på mässor eller har svampodlingskurser.

För fruktsättning av färdiga eller egentillverkade odlingsblock

Kanske har du köpt färdiga odlingsblock av oss med exempelvis Igelkottstaggsvamp (Lion's mane) eller Shiitake och vill fruktsätta dom för en optimal skörd. Eller så kanske du har gjort egna odlingsblock där du blandat vårt snabbväxande mycel eller grain spawn ihop med någon av våra pellets, och satt i odlingspåsar som nu är redo att fruktsättas. 

Efter att du byggt den fruktkammare/monotub är det enda du behöver göra att ställa ner odlingsblocken i din fruktkammare, göra ett till två snitt på sidan i plasten på odlingsblocket och spreja direkt på snitten och på lådans insidor och lock. Sätt på locket som alltid ska vara på och ställ lådan ljust men aldrig i direkt solljus. Du kan med fördel ställa den en bit ovanför marken för lättare hantering. Var annan till var tredje dag öppnar du locket och sprejar sidorna och locket på lådan med blomsprutan. Efter en till tre veckor (beroende på svampart) kommer det börja bildas fruktkroppar vid snitten, som inom några dagar efter att dom visats sig är redo för skörd. 

Vill du skapa ännu bättre förutsättningar med mer fukt för ditt odlingsblock kan du fylla botten på lådan med ett lager på en till två centimer av Vermikulit eller perlite som du häller vatten över, men inte så det börjar flyta runt. Därefter ställer du odlingsblocken direkt på den fuktiga perliten eller vermikuliten. På så sätt får du ännu högre fukthalt och kommer inte behöva speja insidan av lådan mer än var fjärde-femte dag. Ibland behöver du inte ens spreja vatten alls från att du sätter igång din odling. 

För att rengöra lådan använder du bara diskmedel och varm vatten, och vill du göra det väldigt rent kan du efteråt efter spreja 75% alkohol och torka av. Vi rekommenderar att du gör detta mellan varje färdig fruktsättning.

För odling och fruktsättning direkt i monotub/fruktkammaren

Ett annat sätt att använda sin fruktkammare är att odla direkt i den. Detta brukar vanligen göras med svampar som gärna fruktsätter och växer uppåt, istället för på sidan, exempelvis Pioppino eller Jättekragskivling. Det är aningen krångligare än att bara ställa ner ett odlingsblock, men kan ge ordentligt med skörd för den vill vill pröva. 


Material och Verktyg

För att odla direkt i fruktkammaren/monotuben behöver du följande:

  • Mycel (Snabbväxande mycel eller grain spawn )
  • Substrat (kokosfibrer, halmpellets, ekpellets eller liknande)
  • Svart sopsäck/plast
  • Sprayflaska med vatten
  1. Klipp plasten: Klipp den svarta sopsäcken så den passar i botten av fruktkammaren och gå en bit upp påsidorna strax under hålen du gjort på lådans långsidor. 
  2. Pasteurisera substratet: Kokosfibrer eller pellets behöver vatten för att svälla, som sedan mycelet använder för att kunna växa och sedan skapa fruktkroppar. För att minska risk för kontaminering rekommenderar vi att du först pastöriserar detta för att döda oönskade mikroorganismer. Detta kan göras genom att hälla ner pellets eller kokosfibrer i en hink med lock, och häla på kokande vatten. Låt stå tills det helt svalnad av.

  3. Blanda mycel och substrat: När substratet har svalnat, tar du med rena händer och placerar det i botten på fruktkammaren, direkt på den svarta sopsäcken du klippt till. Pressa ut så mycket vatten du kan med händerna så du får en bra fuktbalans även kallat "field capacity". Häll ner minst en femtedel mycel jämför med substratet och blanda nogrant med händerna. Fördela blandningen jämnt i botten och pressa det lite lätt så du får en jämt yta.

Inkubation och fruktsättning

  1. Placera fruktkammaren varmt och ljust men inte direkt solljus: De flesta arter vi har av mycel växer bäst i temperaturer mellan 20-24°C. 

  2. Vänta på kolonisation och fruktsättning: Kolonisering kan ta 1-3 veckor beroende på svampart och temperatur. Efter att kolonisering är klart ska ca 75% av toppytan av substratet vara täckt med mycel. 

  3. Trigga fruktsättning: Spreja toppytan lite lätt med en blomspruta. Sen är det bara att vänta. Vips! inom 1-3 veckor kommer de komma upp fina fruktkroppar som du kan skörda och njuta av i stekpannan.

Skörda svampen (fruktkropparna)

När svamparna når mognad (vanligtvis inom 1-2 veckor efter att de börjar fruktsätta), kan du börja skörda. Var försiktig när du plockar dem för att inte skada myceliet, så att det kan producera flera skördar. Använd inte en kniv för skörd! Istället ska du hålla i fruktkroppen, vrida och dra. På så sätt skadar du inte mycelet och kan få fler skördar av samma odling. Efter att du inte får fler skördar slänger du substratet i komposten, under en buske, eller lägger ut i krukorna för lite extra näring till dina växter.

Vill du har mer odlingskunskaper och tips gällande svamp? Kika in vår youtube-kanal där vi läpande uppdaterar med guider, tips och tricks i allt ifrån stockodling, inomhusodling och steril-tekniker i labb! https://www.youtube.com/@Svamphuset

 


Vi hörs! 
Fabian och Emil ägare av Svamphuset

 

 

 


Odla egen svamp på stock

Visa alla