Vanliga frågor (FAQ)

I Svamphusets FAQ hittar du svar på allt inom svampodling som vi, ägarna av Svamphuset, Emil och Fabian har svarat på. Vi kan allt om stockodling, trädgårdsodling och inomhusodling och har på den här listan skrivit frågor och svar som vi ofta får av våra kunder samt adderat tips som vi själva lärt oss om svampodling.

Här hittar du även information om frakt, returer och odlingskurser.

Hittar du inte svar på frågan du söker är du alltid välkommen att kontakta oss, vi ser fram emot att hjälpa dig.

Frakt och returer

Ordrar som placeras innan 11.00 skickas som regel samma dag på vardagar. Ordrar som kommer in under helgen skickar på Måndagen veckan därpå. Vi levererar med DHL och leveranser tar vanligen 2-3 arbetsdagar. Svampmycel är tåligt men klarar inte höga temperaturer. Om klimatet överstiger 25 grader inväntar vi svalare temperaturer innan vi skickar paketen för att dina produkter ska anlända till dig i bästa möjliga skick.

I dagsläget skickar vi med DHL via ombud. Vi kommer att kunna erbjuda andra fraktalternativ längre fram, så håll utkik!

Vanligen tar leveranser 2-4 arbetsdagar beroende på var du befinner dig i landet.

Med största sannolikhet är din order påväg! Ibland tar det längre tid än 4 arbetsdagar att få sin order. Har din order inte anlänt inom 5 arbetsdagar ber vi dig kontakta oss så kollar vi vart den befinner sig. Sen händer det tyvärr, om än väldigt sällan, att vi missat att skicka din order. Då löser vi det på studs och skickar den omgående!

Självklart kan du det. För varor som inte har mycel i sig och därav inte är lika känsliga gäller enligt lag 14 dagars ångerrätt. För varor som innehåller mycel, som är en levande färskvara kan vi inte ta emot returer av då vi inte har kontroll över hur kunder hanterat det. Du kan läsa mer om detta under villkor och info som du hittar längst ner på sidan.

Fraktkostnad från 88 SEK men ökar beroende på vikt av paketet. Alla ordrar över 1000 SEK har gratis frakt.

Självklart! Välj "hämta själv" i kassan. Fraktfritt blir det såklart.
Det är mycket viktigt att du meddelar oss via mail eller ringer oss när du tänk komma förbi då vi ibland behöver vara ute i våra produktionslokaler och inte alltid har folk på plats.

Alla beställningar som görs via e-handeln skickas ifrån Kvarnholmen som ligger i Nacka, strax utanför Stockholm.

Ta en bild på paketet och skriv ett mail med vad du saknar så löser vi det omgående.

En order som är lagd och betald kan vi inte enligt regler och säkerhet ändra i efterhand. Du får då helt enkelt lägga en ny order på det du glömt köpa, alternativt skriva till oss och om vi inte hunnit skicka iväg ditt paket så kan vi avbryta ordern och du får lägga en ny order med rätt produkter.

Svamphus

Det beror på vilket svamphus du har! Se nedan beräknade tider:

Grå ostronskivling (Pleurotus ostreatus): Ca 21 dagar.

Gul ostronskivling (Pleurotus citrinopileatus): Ca 16 dagar.

Kungsmussling (Pleurotus eryngii): Mellan 21-28 dagar.

Mycel är en levande organism och kan ibland ta längre och ibland kortare tid.

Med svamphuset får du minst en skörd men vanligen upp till tre skördar. Vårt personliga rekord är 6 skördar, kan du toppa det så får du ett svamphus av oss!

Öka chansen för fler skördar:

1.
Efter första skörden tar du ut odlingspåsen ut svamphus-kartongen.

2.
Placera hela odlingspåsen innehållandes det koloniserade substratet i en balja med vatten. Lägg gärna en tungd på så hela odlingsblocket täcks med vatten. Låt ligga i 12 timmar så substratet får suga åt sig fukt via de hål du tidigare gjort och skördat svamp ifrån.

3.
Efter 12 timmar tar du upp hela blocket och torkar av det. Därefter tejpar du över de tidigare gjorda hålen och sätter tillbaka blocket i svamphus-kartongen. Förvara mörkt och vänta 4-7 dagar.

4.
Efter 4-7 dagar gör du 1-2 nya snitt på ny plats på odlingspåsen.

Efter ett tag börjar svamp växa på de nya snitten du gjort.


Det beror lite på vilket Svamphus du har och vilka odlingsförhållanden som råder.

Du kan få mellan 0,6kg och 1,5kg svamp på ett svamphus.

Ja, ja och åter ja!
Det finns flera sätt du kan göra det på.

1. Vidareplantering

Antingen planterar du ut husets mycel i en odlingsbädd eller pallkrage som du fyller med nya halmpellets som du kan köpa hos oss oss.

2. Gör nya svamphus!

Anskaffa fem odlingspåsar av storlek stor samt fem kilo halmpellets. Använd samma metod i de nya odlingspåsarna som du gjorde när du aktiverade ditt första svamphus, och använd ditt första svamphus-block som startmycel som du fördelar på fem olika påsar.

3. Använd för stockodling

Mycelet från svamphuset kan ympas i stock istället för snabbväxande mycel eller mycelplugg.
Då behöver du en 18mm borr, en 6mm kanalborr, borrhålsvax och en vaxapplikator. Allt det hittar du i vår shop och instruktioner hittar du i 'lär dig svampodling'

Svamphusen har 6 månaders bäst före datum efter produktion. Detta gäller enbart själva mycelet i svamphuset. Dock kan mycelets förvaras i kyl och hålla sig betydligt längre.

Nio av tio gånger kommer det fruktkroppar inom tidsramen som står på beskrivningen. Men ibland tar det längre tid.

Mycel är ett levande ting och tycks ibland ha sin egen vilja. Om du följt anvisningarna och fortfarande inte fått någon svamp, kan det bero på flera anledningar. Troligen är det tiden är som största boven i dramat. Ibland tar mycelet längre tid på sig att skapa fruktkroppar än vad som står i beskrivningen och då handlar det om tålamod. Så fortsätt spraya där du gjort snittet med med vatten morgon och kväll, och på dagen om du har möjlighet. Har det tagit över 4 veckor sedan du gjorde hålet ber vi dig kontakta oss så ser vi till att assistera dig så du får fruktkroppar.

Då lägger du mycelet som kommer med inuti svamphuset i kylen där du förvarar det mellan 2-8 grader i upp till 6 månader. Då går mycelet ner i "dvala" och minskar sin aktivitet.

När du sedan tar ut mycelet kommer det vakna och vara redo att växa som vanligt. Ta gärna ut det 24 timmar innan du ska blanda ut det med halmpellets.

Det är omöjligt för oss att svara på utan bild. Men har det förvarats i över ett år i rumstemperatur är risken hög att mycelet dött. Har det däremot förvarats i kylen är det betydligt högre chans att det fortfarande lever. Vi har själv aktiverat mycel som legat i två år i kylen som funkat galant.
Vi kan inte garantera produkters skick när det gått sex månader eller mer från inköpsdatumet, men vi hjälper gärna oavsett.

Testa och håll tummarna!

Vilket svamphus passar dig bäst?

odla svamp på stock

Det är väldigt enkelt att ympa mycel på stock och inga förkunskaper krävs.
Allt som krävs är en stock och lite tillbehör. Borra hål i stocken och knacka in antingen mycelpluggar eller snabbväxande mycel och täta med borrhålsvax. En timmes arbete genererar flera år av återkommande svamp.

Det beror såklart på hur många stockar du ska ympa och vilka verktyg du använder.

Tre meter med en diameter på 35 cm tar ungefär en timme från borrning tills att de är redo att planteras.

Du underlättar ännu mer om du har rätt verktyg. Så som bra borrstål och en vaxapplikator.

Det tar mellan åtta till femton månader för de flesta arter vi säljer. Ibland längre. Men det beror också på vilket träslag, hur mycket vatten stocken har, hur mycket mycelplugg eller snabbväxande mycel man ympat samt hur vädret under det första året är.

Vårt tips för snabbare fruktsättning är att blötlägga stocken 2-3 dagar innan man borrar hål.

Se sedan till att dubbla den rekommenderade mängden mycel i stocken och håll stocken fuktig under de torraste och varmaste månaderna.

Har du tillgång till att förvara stocken i lada, snickarbod eller likande under vintern kan även detta snabba på processen eftersom att mycelet då kan växa aktivt även under vintern.

Mycelpluggar är som det låter; Mycel på pluggar. Snabbväxande mycel är mycel på sågspån från lövträd.
Mycelpluggar används för att ympa stockar på en snabbt och enkelt sätt. Perfekt om man ska ympa många stockar eller vill göra det väldigt lätt för sig.

Snabbväxande mycel kan användas både för att ympa stockar och för att odla upp mycel på annat substrat i odlingspåse eller för trädgårdsodling.

Fördelarna med snabbväxande mycel på stock är att koloniseringen går snabbare än vid användning av mycelplugg.
Vanligen 3-4 månader snabbare beroende på art.
Nackdelen är att det tar aningen längre tid att borra hålen iom att du både borrar ett 18mm hål, samt ett 6mm hål i 18mm hålet.

För att använda snabbväxande mycel på stock behöver du en 18mm borr, en 6mm borr, borrhålsvax, mycelinjektor och en vaxapplikator.

Varje svampart har sina egna favoriter. Du kan hitta rekommenderade träslag under varje svampart när du kollar på mycelpluggar, snabbväxande mycel eller stockodlings-kit.

Generellt sett funkar de flesta lövträden bra.
Hårdare träslag som ek och al ger svamp under en längre tid då mycelet har mer kompakt näring att konsumera.
Ek och björk är två träslag som funkar till de flesta arter vi säljer.

Men som sagt, kika på den art du tänkt ympa och kolla de specifika rekommenderade träslaget för just den/dom arterna.

Vi rekommenderar inte barrträd för svampodling. Men det finns dock några få undantag för vissa svamparter:

Nameko och Lackticka kan växa på gran och i sällsynta fall även på tall.
Blomkålssvamp kan ibland växa på tallstubbar.

När saven stiger på våren men även på hösten när fukten i träden är hög. Se till att använda nyskördade stockar som legat minst 1 vecka innan du ympar.

Du kan ympa på sommaren.
Se bara till att blötlägga stockarna 1-3 dygn innan ympning, eller blötlägg direkt efter ympning i 1-3 dagar.

Du kan även vattna stockarna löpande under en vecka med antingen vattenspridare eller slang på eftermiddagen/kvällen efter att du ympat stockarna om du inte har möjlighet att blötlägga dom. Fukt är mycket viktigt för mycelet, speciellt under sommaren när det är varmt och lite regn.

Vi rekommenderar inte gamla stockar.

Använd gärna max en månad gamla stockar som inte har skador på barken. När stockar legat för länge kan annat konkurerrande mycel tagit över stocken, vilket kan leda till att det mycel du ympar in kommer konkkureras ut av det som redan koloniserat stocken. Mycelet du ympar in kan självklart vinna över det eventuella andra mycelet i stocken, men då kommer mycelet du ympat in lägga energi på att bråka med det andra mycelet och inte på själva tillväxten i stocken vilket kommer leda till betydligt längre kolonisering.

Du kan med fördel ta nyskördade stockar och förvara inomhus för att minska risken för att sporer i luften ska landa på stocken och utveckla konkurrerande mycel.

Nej. mycelet överlever vintern. Bor man du långt norröver kan det vara bra att ta in stockarna i lada eller liknande för att minska risken att mycelet fryser och dör. Om du odlar mer tropiska arter på stock kan mycelet vara känsligare för kyla.

Men generellt är stockodling ett klassiskt "set and forget", du ska alltså inte behöva tänka på saker som att ta in det över vintern.

En fördel med att ta in stockarna på vintern är att mycelet får möjlighet att växa och kolonisera stocken även under vinterns kalla månader vilket snabbar på kolonisering ordentligt.
En vanlig miss många gör när man tar in stockarna över vintern är att man glömmer att hålla dom ordentligt fuktiga, vilket kan leda till att mycelet helt enkelt torkar ut och dör.
Inomhusklimatet på vinter är generellt sätt väldigt torrt.

Om du inte placerat stockarna i vatten 1-3 dagar innan du ympade kan du göra det efter du ympat.
kan du inte blötlägga dom så vattna dom gärna ordentligt med vattenspridare eller slang.
Förvara stockarna i skuggläge och aldrig i direkt solljus.
Svamp gillar skugga och avskyr stark sol. Platser med mycket vind blåser bort fukt. Placera gärna stockarna där det inte blåser.
Stockarna kan med fördel vattnas löpande under årets varmaste månader.

Alla arter föredrar olika träsorter. Vissa arter har samma favorit som andra medans vissa vägrar växa på specifika träslag.
För att underlätta detta för dig har vi specificerat rekommenderade träslag under respektive svampart och produktkategori.

Du ska inte använda Grain Spawn för att inokuera stockar.
Råg och spannmål, som är grunden till grain spawn, innehåller en hög halt kväve tillsammans med andra näringsämnen som inte bara mycel tycker om utan även bakterier och olika sorters mögel.

I och med att vi ympar stockar utomhus, och att stockar inte är sterila ökar risken enormt för kontaminering när du ympar med grain spawn.
Börjar kontaminering sprida sig i hålet du ympat, finns stor risk att mycelet dör/blir utkonkurrerat och därmed så lyckas det inte kolonisera stocken.

Ska du ympa stock använder du snabbväxande mycel i form av mycel på sågspån eller mycelpluggar.
Just sågspån och mycelpluggar innehåller betydligt mindre lättillgänglig näring för konkurerande bakterier och mögel.
Detta kombinerat med att mycelet redan koloniserat sågspånet och/eller träpluggarna, minskar risken ordentligt för kontaminering.

Du kommer med största sannolikhet inte lyckas med dina stockodlingar om du väljer att köra med grain spawn. Du kan däremot gör en rad andra kul saker med det, och det kan du läsa mer om längre ner på denna sida!

Du ska inte använda flytande mycel för att odla direkt i stock.

Flytande mycel (liquid culture) är en steriliserad sockerlösning där mycel växer inuti. Denna används för att inokulera sterilt substrat, så som råg eller andra spannmål som sedan kan användas för att kolonisera bulk-substrat så som pastöriserat eller steriliserat halm, ekpellets eller likande.

Varför funkar det i teorin och inte i verkligheten? Flytande mycel innehåller otroliga mängder snabb näring och framförallt socker som inte bara mycel tycker om, utan även kontamineringar så som bakterier och mögel. Det flytande mycelet produceras i steril miljö, och steriliseras innan man introducerar mycelet till sterilisierat substrat så enbart det mycelet man tillsatt växer i lösningen.
Häller man flytande mycel på en stock kommer mögel och bakterier ta över sockerlösningen innan mycelet hinner etablera sig och döda mycelet.
Häller man flytande mycel i ett borrat hål i stocken kommer samma sak ske.

Svampodling sker vanligen i tre eller fyra steg:
1. Flytande mycel
2. Flytande mycel inokuleras i steriliserat råg eller andra spannmål.
3. Fullt koloniserat spannmål används för att inokulera spabulksubstrat eller träspluggar.
4. Bulksubstratet kan fruktas eller inokuleras i stock. Detsamma gäller mycelpluggarna.

Med ovan teknik kan du skapa eget koloniserat bulk-substrat som du själv ympar i stock.

Man kan se svampodling lite som att göra upp en eld. Eldar man med en tändare på en stor stock händer inget, eller så tar det väldigt lång tid innan det börjar brinna. Men om man istället gör elden i flera steg går allt snabbare. Flytande mycel är tändaren, spannmålet är de mindre kvistarna/fnösket och bulksubstratet är de större grenarna som ska upprätthålla en stabil bra eld under en längre tid.

mycelpluggar

Mycelpluggar är behandlade träpluggar i björk.

Dessa träpluggar har vi blötlagt, kokat, fuktreglerat, sterilisierat, och slutligen inokulerat med mycel.

Efter inokulering får mycelet bearbeta träpluggarna i 2-5 veckor beroende på svampart.
Avslutningsvis fyller vi under sterila miljöer upp pluggarna i specialtillverkade sterila odlingsburkar med ett mikrofilter på toppen.

Det vita du ser är friskt mycel!

Mycel är vitt, luddigt och är det vi vill ha på och inuti våra träpluggar. Vad du ser i burken är mycelet som växt sig starkt i och på träpluggarna.

Använd en stock av lövträd. Gärna hårdare lövträd. Ek och björk är två som funkar till de flesta av våra arter. Men du kan läsa om specifik träslag under respektive svampart.

1.
Borra 8mm hål i stocken i ett sicksack-mönster. Gör hela stocken, på två motsatta sidor. Borra gärna även ett par hål på båda avsågade delarna på stocken.

2.
Sätt i pluggarna genom att först trycka ner dom en bit med fingrarna, och sedan hamrar du ner dom hela vägen ner i hålen. Tvätta händerna innan du börjar för att minska risk för kontaminering.

3.
Applicera borrhålsvax eller ympvax över alla pluggar du satt i hålen. Lättast är om du använder vårt borrhålsvax som du smälter i ett vattenbad och doppar vår vaxapplikator en gång och "dabbar" 2-3 gånger per hål.

I rumstemperatur håller dom sig mellan 2-4 månader beroende på temperatur och svampart.
Förvara pluggarna i kylskåp på 2-8 grader om du inte ska använda pluggarna direkt för att vara säker.
I denna kyla går mycelet ner i "dvala" och minskar till tillväxt.
I kylskåp håller sig pluggarna i minst 6 månader, men vanligen upp till ett år.

En stock av lövträd, gärna hårdare lövträd. En 8mm borr som kan sättas på borrmaskin/skruvdragare, borrhålsvax och en vaxapplikator.

Absolut! Används ofta vid utomhusodling när man ska skapa en odlingsbädd. Vi använder det även löpande när vi har pluggar som blivit över. Då lägger vi pluggarna i pastöriserat substrat, så som halmpellets och/eller ek-pellets och tillsätter vatten.

Mycelet som finns i mycelpluggarna kommer aktivt och att börja kolonisera substratet.

Nej! Precis som att alla svamparter (fruktkroppen) ser olika ut så ser även själva mycelet olika ut. Visst mycel är tjockt och täcker nästan pluggarna helt, medans ett annat mycel är tunt så det knappt syns.

Ostronskivling har till exempel ett mycket tjockt mycel, medan svaveltickans mycel är mycket luddigare och tunnare.

Vi har rutinlagda kontroller på alla våra produkter innan dom går ut till kund. En gång i labbet, en andra gång under inkubering, en tredje gång när vi tar ut dom från inkubering och en fjärde gång när vi packar produkten och skickar den till kund.

snabbväxande mycel

Snabbväxande mycel är mycel som odlats upp på sågspån från lövträd.

Du kan snabbväxande mycel för att odla i odlingspåsar, eller för att odla på stock.

Odlingspåsar
ympa/inokulera odlingspåsens substrat med 10-15 procent snabbväxande mycel. På så sätt sprider sig mycelet från det snabbväxande mycelet till resten av substratet inom 2-4 veckor.
Därefter kan man fruktsätta hela odlingspåsens substrat genom att skära snitt i påsen.
Vid hålen man skurit kommer det komma ut svampkroppar efter 1-4 veckor beroende på art.

Stockodling
Man också använda snabbväxande mycel för att ympa stock, istället för att använda mycelpluggar. Då behöver man endast borra ett bredare hål på 18mm och ett kanalhål i det på 6mm. Tryck sedan i det snabbväxande mycelet.
Vill man göra det enklare och mer effektivt och därmed inte bara spara tid utan även snabba på koloniseringen i stocken kan man använda en mycelinjektor.
Täta de fyllda hålen med borrhålsvax eller ympvax för att hålla kvar fukt och hålla borta kontamineringar.

Ska du använda det för att odla i odlingspåsar behöver du:
1. Odlingspåsar av valfri storlek.
2. Halmpellets, ek-pellets eller träflis.
3. Vatten.

Ska du använda snabbväxande mycel för att odla på stock behöver du:
1. En eller flera stockar från lövträd.
2. En 18mm borr och en 6mm borr.
3. En borrmaskin eller skruvdragare.
4. Mycelinjektor.
5. Borrhålsvax eller ympvax.
6. Vaxapplikator.

Det vita du ser i burken är inte mögel. Det är friskt och starkt mycel.
Mycel är vitt i sin naturliga färg. Vi skickar aldrig ut mycel som har minsta tecken på mögel eller annan kontaminering.

Du kan använda snabbväxande mycel som har utvecklat små fruktkroppar. Mycel är ett levande ting och kan utveckla fruktkroppar trots att förhållandena talar emot det.
Fruktkroppen är enbart mycel, fast i en annan "form".

Du kan gärna bort fruktkropparna innan du använder ditt snabbväxande mycel för att slippa att fruktkroppen fortsätter utvecklas och börjar sporulera.

Minst 6 månader i kylskåp. Ska du inte använda inom en månad efter att du mottagit det rekommenderar vi att förvara det i kylen mellan 2-8 grader.

Förvara ditt snabbväxande mycel i kylen. När mycel förvaras i 2-8 grader går det in i "dvala" och minskar sin aktivitet. På så sätt förlänger vi mycelets livslängd.

Vi rekommenderar att använda allt på samma gång. Vi rekommenderar inte att du använder en öppnad burk då det kan ha kommit in andra bakterier i burken när du haft den öppen.

Odlar du i odlingspåse kan dina bulksubstratsblock efter att de fullt koloniserats förvaras i kylskåp och tas ut i rumstemperatur när du känner att du vill fruktsätta dom.

Javisst! Först behöver du göra eget grain spawn. Det kan du lära dig mer om längre ner på den här sidan.

Därefter inokulerar du grain spawn i bulksubstrat (träflis, halmpellets, eller ekpellets) som placerats i en odlingspåse. Vänta 2-4 veckor beroende på art tills att hela påsens innehåll är koloniserat.
Sedan har du snabbväxande mycel.

På Svamphuset tar vi hand om alla dessa steg så att du slipper, och istället kan foksuera på odlingen istället för att tillverka högvärdigt mycel. När du köper ett snabbväxande mycel av oss kan du vara säker på att det är av den högsta kvaliteten på marknaden.

Svampodling inomhus

Det är lätt att odla svamp. För att komma igång behöver du:

1. Snabbväxande mycel.
2. Odlingspåsar.
3. Halm eller ekpellets.
4. Vatten.


Vill du fördjupa ditt svampodlingsintresse finns det en rad saker du behöver/ kan behöva. Det beror helt på hur djupt du vill "nörda" ner dig.

Några essentiella verktyg du behöver är:
1. Tryckkokare som når minst 15psi.
2. En still airbox eller dragskåp
3. 70% Alkohol för sterilisering.
4. Odlingspåsar eller glasburkar
5. Spannmål så som råg eller hirs.
6. Bulksubstrat så som halmpellets.

Skriv till oss så kan vi hjälpa dig komma igång med mer avancerad svampodling!

Alla arter som vi säljer kan man odla innomhus!
Vi ökar konstant vårt utbud av svamparter som kan odlas inomhus, eller utomhus. Hittils har man odlat över 200 arter inomhus, där enbart 20 stycken nått industriell skala.
Troligen har mer än så odlats, men det finns väldigt lite information om just exakt hur många arter man lyckats odla. Det är det som är det roliga med svampodling!

Man kan alltid leta efter nya arter att experimentera med. Vem vet, kanske blir man först i världen av att odla någon speciell art?

Svampodling inomhus är en enkel hobby. Svampodling är superlätt, otroligt givande och något för alla. Är man helt ny på svampodling rekommenderar vi våra svamphus för att snabbt och enkelt bli en svampodlare.
Det kommer med största garanti göra att du vill odla ännu mer svamp!

Champinjoner kan odlas inomhus. I dagsläget säljer vi inga färdiga odlingskit för champinjon. Men vi säljer vår absoluta favorit ostronskivling som enligt oss är ännu godare och lättare att odla. För dig som verkligen vill odla champinjon har vi det som flytande mycel.

Man kan inte odla kantareller överhuvudtaget, tyvärr.
Kantareller är en mykorrhizasvamp som behöver växter och växtens rötter för att växa, frodas och skapa fruktsättning. mykorrhizasvampar lever i symbios med växterna där dom får bland annat socker från växtens rötter i utbyte mot att svampens mycel ger växten mikronäringsämnen växten annars har svårt att ta upp.

Lättast är ostronskivling, följt av gul ostronskivling och kungsmussling. Igelkottstaggsvamp (Lions Mane) är även den otroligt lättodlad.

I sin helhet är nästan alla svamparter vi säljer och jobbar med lätta att odla, om man följer våra instruktioner.

svampodling i trädgården

Javisst kan man det! Man kan odla alla våra arter utomhus. Några är lättare än andra. Ostronskivling är en klassiker som man nästan inte kan misslyckas med. Sen har vi vår personliga favorit Jättekragskivling.

Kika in våra snabbväxande mycel och mycel för stockodling för att hitta den sort du vill odla. Du kan även kika in våra trädgårdsodlings-kit för att enkelt komma igång.

Att odla svamp utomhus är superenkelet.

Du kan odla på bland annat stock och odlingsbäddar utomhus. Våra stockodlings-produkter, så som mycelpluggar och stockodlings-kit ger dig all information du behöver för att komma igång.

Vill du odla på friland eller pallkrage?
För att underlätta för dig har vi satt ihop flera olika trädgårds-kit för svampodling som innehåller allt du behöver för en lyckad svampodling utomhus på friland, i pallkrage eller som samkultivering ihop med dina växter. I kitten hittar du arter som Stolt Fjällskivling, Jättekragskivling och Grå ostronskivling. Du hittar våra färdiga trädgårdsodlings-kit här!

Så hur gör man?
Gräv en grop på cirka 10-20 cm. Därefter häller du i ett ca 2cm tjockt lager av substrat i botten, Exempelvis al-flis och/eller halmpellets.

Efter det strör du ut ett 0,5cm lager av mycel över hela ytan för att sedan täcka med mer substrat på 5cm. Fortsätt upprepa denna metod tills du når toppen av hålet och vattna varje gång du lägger på mer substrat. Denna metot kallas även för "lasange-metoden", för att man kort och gott gör en substrat-mycel lasange.

Kikar du på våra färdiga trägårdsodlings-kit har vi också fulla odlingsinstruktioner. Självklart skickar vi alltid med odlingsinstruktioner med din order, så du kan börja odla på en gång utan frågetecken.

Du behöver mycel av fritt val, substrat (exempelvis al-flis och/eller halmpellets), vatten och en spade.

Det lättaste och mest effektiva är att välja några av våra färdiga kit för trädgårdsodling, som innehåller allt du behöver för att komma igång. Vi har nogsamt valt ut rätt substrat för respektive svampart och rätt ratio av de olika substraten. Självklart medföljer alltid en tydligt och enkel odlingsinstruktion när du beställer ditt kit!

Nästan alla våra arter kan odlas på friland eller i pallkrage i din trädgård. Några rekomendationer om du är helt ny på att odla svamp utomhus är Jättekragskivling, Stolt fjällskivling, Ostronskivling, Chokladbrun ostronskivling och Igelkottstaggsvamp.

Spana in våra trädgårdsodlings-kit som innehåller allt du behöver för att komma igång.

Det finns olika metoder för olika arter, vi rekommenderar nästan alltid lasange-metoden.

Kollar du in våra trädgårdsodlings-kit kan du läsa om specifika instruktioner per respektive svampart. Vi skickar också alltid med fulla instruktioner med din order av våra kit för svampodling i trädgården.

Gräv en 10-20 cm djup grop på ca 1kvm-3kvm. Häll därefter i substrat så som al-flis och/eller halmpellets i botten på ca 5cm. Efter det strör du ut ett 0,5cm lager av mycel över hela ytan för att sedan täcka med mer substrat på 5cm. Fortsätt upprepa denna metod tills du når toppen av hålet och vattna varje gång du lägger på mer substrat.

Nej, kantareller kan inte odlas.
Kantareller är en mykorrhizasvamp som behöver växter och växtens rötter för att växa, frodas och skapa fruktsättning.
Utöver det behöver kantareller en rad andra saker ur jorden den växer på. Mykorrhizasvampar lever i symbios med växterna där dom bland annat får socker från från växtens rötter i utbyte mot att svampens mycel ger växten mikronäringsämnen som växten annars har svårt att ta upp.

Så det du kan göra är att slänga svamp-rens från kantareller som du plockat i skogen på en och samma plats varje år. Gärna på en plats som liknar kantarellers naturliga habitat.

Med lite tur, rätt förutsättningar, och väldigt många år av väntan kan då sporer från kantarellerna spridits vilket kan skapa ett mycelnätverk i marken och kanske skapa fruktkroppar.
Det ska understrykas att detta absolut inte är en garanti på att det kommer funka. Vi har ett gäng kunder som år ut och år in har gjort detta, där vissa anser att det faktiskt dykt upp kantareller runtom den plats dom slänger rensen, medan andra inte märkt av någon skillnad alls.

Men har du dina kantarellställen du plockar på varje år och med det får en hel del rens, varför inte testa?

flytande mycel (Liquid culture)

Flytande mycel är mycel som växer i en sockerlösning.

Vi gör allt flytande mycel genom att blanda ihop olika ingredienser som skilljer sig beroende på svampart. Genom att odla upp mycel i vätska får man extremt mycket mer mycel i och med att mycelet kan växa år alla riktningar jämfört med om man odlar upp mycel på en agarplatta där mycelet enbart kan växa platt.

Flytande mycel används för att inokulera steriliserat substrat och spannmål.
Genom att använda flytande mycel kan man få en mycket hög mängd mycel på väldigt liten mängd vätska.
Detta är både tidseffektivt och kostnadseffektivt för svampodlaren.

Ett bra tips är att använda våra odlingspåsar med injektionsport när du gör din egen grain spawn. på så sätt kan du enkelt inokulera mycelet via kanylen igenom injektionsporten och minimera risken för kontaminering.

Man kan se svampodling lite som att göra upp en eld. Eldar man med en tändare på en stor stock händer inget, eller så tar det väldigt lång tid innan det börjar brinna. Men om man istället gör elden i flera steg går allt snabbare. Flytande mycel är tändaren, spannmålet är de mindre kvistarna/fnösket och bulk-substratet är de större grenarna som ska upprätthålla en stabil bra eld under en längre tid.

Du ska inte använda flytande mycel för att odla direkt i stock.

Flytande mycel (liquid culture) är en steriliserad sockerlösning där mycel växer inuti. Denna används för att inokulera sterilt substrat, så som råg eller andra spannmål som sedan kan användas för att kolonisera bulk-substrat så som pastöriserat eller steriliserat halm, ekpellets eller likande.

Varför funkar det i teorin och inte i verkligheten? Flytande mycel innehåller otroliga mängder snabb näring och framförallt socker som inte bara mycel tycker om, utan även kontamineringar så som bakterier och mögel. Det flytande mycelet produceras i steril miljö, och steriliseras innan man introducerar mycelet till sterilisierat substrat så enbart det mycelet man tillsatt växer i lösningen.
Häller man flytande mycel på en stock kommer mögel och bakterier ta över sockerlösningen innan mycelet hinner etablera sig och döda mycelet.
Häller man flytande mycel i ett borrat hål i stocken kommer samma sak ske.

Svampodling sker vanligen i tre eller fyra steg:
1. Flytande mycel
2. Flytande mycel inokuleras i steriliserat råg eller andra spannmål.
3. Fullt koloniserat spannmål används för att inokulera spabulksubstrat eller träspluggar.
4. Bulksubstratet kan fruktas eller inokuleras i stock. Detsamma gäller mycelpluggarna.

Med ovan teknik kan du skapa eget koloniserat bulk-substrat som du själv ympar i stock.

Man kan se svampodling lite som att göra upp en eld. Eldar man med en tändare på en stor stock händer inget, eller så tar det väldigt lång tid innan det börjar brinna. Men om man istället gör elden i flera steg går allt snabbare. Flytande mycel är tändaren, spannmålet är de mindre kvistarna/fnösket och bulksubstratet är de större grenarna som ska upprätthålla en stabil bra eld under en längre tid.

Vi gör allt vår flytande mycel själva, i renrum framför dragskåp.
Allt steriliseras innan vi inokulerar lösningen med mycel från våra moderkulturer.
Allt flytande mycel testas löpande på agarplattor för att identifiera om det finns någon kontaminering i våra flytande mycel-kulturer.
Vi testar inte bara nyproducerat flytande mycel direkt efter dom är fullt koloniserade, utan vi testar även löpande alla våra arter på flytande mycel veckovis för att alltid säkerställa att dom är fria från kontamineringar och har ett friskt och aggressivt mycel.

grain spawn

Grain spawn är mycel odlat på steriliserat spannmål så som råg, vete, hirs, majs mm.

Grain Spawn används som en slags startkultur för att odla upp mycel på bulksubstrat som kan bestå av exempelvis berikat sågspån, halm, och kokosfibrer.
Det är först i bulksubstratet som fruktsättning vanligen görs.
Man fruktsätter väldigt sällan grain spawn då spannmål innehåller höga näringsvärden vilket lätt resulterar i att kontamineringar tar sig in vid öppningen man gör för att trigga igång fruktsätting.
Dessutom håller spannmål fukt väldigt dåligt och torkar lätt ut om man gör ett snitt i påsen inför fruktsättning.
Bulksubstrat håller fukt betydligt bättre och löper också mindre risk för att bli kontaminerat.

Grain spawn används för att inokulera bulksubstrat så som halmpellets, ekpellets, kokosfibrer och liknande.

Grain spawn görs genom att sterilisera spannmål i en odlingspåse eller glasburk genom tryckkokning på över 15psi, i minst 90 minuter.
Därefter ympar (inokulerar) man spannmålet med mycel. Antingen flytande mycel, mycel på agarplatta, eller en så kallad grain to grain överföring där mycelet från tidigare koloniserat spannmål förs över till en ny påse med ej koloniserat spannmål. Detta görs vanligen i ett renrum framför ett dragskåp med ren luft. För hemmaodlaren som inte äger ett labb görs detta steg ofta i en så kallad still air box.

Hantering av spannmål ökar risken för kontaminering då spannmål innehåller mycket lättillgänglig näring som inte bara mycel uppskattar, utan även mögel och bakterier. Det är därför extremt viktigt att man arbetar så sterilt som möjligt när man hanterar grain spawn.

Grain spawn är mycel odlat på spannmål .
Snabbväxande mycel är mycel odlat på berikat sågspån.

Fördelarna med grain spawn är att spannmål så som råg innehåller mycket snabb och kompakt näring som lätt kan förbrukas av mycelet och på kort tid ge ett starkt livskraftigt mycel.
Detta kan sedan tillsättas i bulksubstrat för vidarekolonisering, som sedan kan fruktsättas. Nackdelen med grain spawn är att på grund av sina höga och lättillgängliga halter av näring löper hög risk för att bli kontaminerat om man inte arbetar mycket sterilt.

Fördelen med snabbväxande mycel på sågspån är en lägre risk för kontaminering på grund av att sågspånet som mycelet växer på har mer svårtillgänglig näring för mögel och bakterier.
Mycel frigör näringsämnen från sågspån enklare än många andra konkurrenter, och slipper därför tävla om näringen.
Likväl är mycel på sågspån bättre för fruktsättning då sågspån håller fukt väldigt bra.
Nackdelen med snabbväxande mycel är att det är aningen mer näringsfattigt än spannmål. Eller rättare sagt, det tar längre tid för mycelet att bryta ned och ta till sig näringen i sågspån än i spannmål.

Så hur gör man snabbväxande mycel så att koloniseringen går snabbt?
1. Man inokulerar steriliserat spannmål så som råg med flytande mycel eller mycel på agarplatta.
2. Spannmålet får blir fullt koloniserat av mycelet.
3. Man tar spannmålet och häller det i steriliserat eller pastöriserat sågspån. Vanligen 10-15% av sågspånets torrvikt.
4. Man väntar tills allt sågspån i odlingspåsen blivit fullt koloniserat.
5. Det snabbväxande mycelet är nu klart att användas på det sätt man önskar.

Du behöver bulksubstrat så som halmpellets, ekpellets eller träflis. Du behöver även odlingspåsar som allt kommer att växa i.
Du behöver även tillgång till vatten som du använda för bulksubstratet. Det är också bra om du kan arbeta i en relativt ren miljö, om du inte har tillgång till dragskåp eller liknande. Det bästa och billigaste sättet är om du gör en egen still air box av en stor genomskinlig plastlåda. Skriv till oss så kan vi berätta hur du gör en sådan.

Enkelt förklarat gör du enligt nedan.
Alla har sina olika tekniker, och självklart har vi på Svamphuset våra alldeles egna metoder som gör vårt grain spawn extra potent. Receptet håller vi nära hjärtat och är förfinade metoder som vuxit fram efter hundratals kilon som gått genom våra händer för att skapa optimalt grain spawn.

1.
För att göra eget grain spawn behöver du först och främst en tryckkokare som kan bygga ett tryck på minst 15psi.

2.
Därefter behöver du någon form av spannmål. Exempelvis råg, vete eller hirs. Spannmålet behöver vara helt, och inte bankat, ångat eller malt.

3.
Spannmålet behöver du blötlägga, koka och slutligen torka så kornen blir fyllda med vatten inuti men torra på utsidan. Därefter fyller du odlingspåsar eller glasburkar med lock. Sterilisera detta i din tryckkokare på 90-120 minuter på minst 15psi.

4.
Vänta till trycket i din tryckkokare står på noll och vänta ytterligare tills tryckkokaren svalnat av. Innehållet i tryckkokaren ska nu vara steriliserat och så länge du inte öppnar tryckkokaren finns i princip ingen risk att kontaminering når innehållet. När tryckkokaren svalnat och därmed dess innehåll är det dags att ta ut och inokulera innehållet med mycel.

5.
Ta ut odlingspåsarna eller glasburkarna du använt och desinfektera innan du ställer dom i dragskåp eller en still air box.
Tvätta händerna noggrant och använd gärna plasthandskar.
Tar du ut händerna från dragskåpet eller din still air box behöver du sprita händerna igen innan du stoppar in dom.

6.
Väl inne i dragskåp/still air box tar du det valda mycelet du vill inokulera det nu steriliserade spannmålet med. Förslagsvis flytande mycel av den art du vill odla.

Det finns tre vanligt förekommande sätt att inokulera spannmål med flytande mycel.

a) Antingen öppnar du toppen på påsen med spannmål som du innan spritat utsidan på.
tryck ut 3-15cc (ml) av flytande mycel per kg spannmål. Tar du mer går koloniseringen snabbare, tar du mindre går den långsammare. Förslut påsen med plastsvets eller med tejp. Inget får vara öppet.

b) Du använder våra odlingspåsar med injektionsport och för in kanylen på sprutan med det flytande mycelet och trycker ut 3-15cc (ml) flytande mycel. Förslut toppen på påsen med plastsvets eller genom att tejpa. Inget får vara öppet. Genom att använda våra odlingspåsar som inkluderar injektionsport så minskar du risken för kontaminering enormt.

c) Du sätter på medföljande kanyl på sprutan med flytande mycel och spritar ena sidan på påsens utsida. Därefter sticker du in kanylen och trycker ut 3-15cc (ml) flytande mycel. Därefter tar du ut kanylen och tejpar hålet. Förslut toppen på påsen med plastsvets eller genom att tejpa. Inget får vara öppet.

Vänta i 1-4 veckor beroende på art, sedan har du eget grain spawn redo att användas!

färdiga odlingsblock

Ett odlingsblock är ett en fullt koloniserad odlingspåse innehållandes bulksubstrat.
Bulksubstratet är vanligen berikat sågspån från lövträd så som ek, björk, al mm. Olika arter föredrar olika trädsorter. Halmpellets är också ett vanligt bulksubstrat. Substratet konsumeras av mycelet, som då blir redo för att fruktsättas.

Beroende på art kan man göra på olika sätt vid användning av färdiga odlingsblock.
Det vanligaste sättet är att man vid leverans snittar upp plasten på odlingsblocket på 1-2 sidor. varje snitt skärs i kryss där varje snitt är cirka 5 cm.
Detta sätt fungerar för i stort sätt alla våra arter som vi säljer. När man gör ett snitt får mycelet tillgång till mer färskt syre och kommer då inom några veckor beroende på art att utveckla primordia som sedan kommer bli till pins (små fruktkroppar).
Efter ytterligare några dagar utvecklas pinsen till fullt utvecklade fruktkroppar.
Det är viktigt att flera gånger om dagen vattnar med en sprayflaska där man man gjort snittet för att mycelet inte ska torka ut.

Man kan också öppna hela toppen på odlingspåsen. Detta är vanligt när man odlar exempelvis Pioppino. Dock behöver man en mycket hög luftfuktighet konstant runtom odlingsblocket när man gör detta då substratet annars torkar ut.
Detta är inget vi rekommenderar för nybörjaren.

Ett tredje sätt är att helt ta av plasten från odlingsblocket. Detta är mycket vanligt för framförallt Shiitake som gärna fruktsätter lite överallt på blocket som enskilda svampkroppar och inte i kluster likt ostronskivlingen. För att odla shiitake och minimera att fruktkropparna torkar ut kan du kika nedan.

För att optimera förhållandena som dina färdiga odlingsblock växer i, följ stegen nedan.

Bygg din egen fruktkammare

Införskaffa en 50L + genomskinlig plastlåda med lock. Borra 5 små hål högst upp på lådans båda kortsidor där varje håls diameter är 0,5cm.
Dessa hål ska borras med tre hål som har ca 1,5cm mellanrum.
Under dessa tre hål ska du borra de restrerande två hålen som också har 1,5cm mellanrum, som är 1,5 cm nedanför de första tre hålen du borrade. Borra sedan tre hål ca 8 cm upp från den nedre kanten på lådan i samma storlek som första hålen. Gör detta på båda långsidorna. Det ska vara 10cm mellan varje hål, och beroende på storleken på plastlådan ca 5-8 cm från varje kant.

Detta är en fruktkammare för dina odlingsblock eller Svamphus. Det kommer ge ett bra konstant utbyte av syre och koldioxid. Mycel andas syre och andas ut koldioxid precis som människor. För höga nivåer av koldioxid gör att odlingsblocket skapar mindre eller missformade fruktkroppar.

Fyll botten på din nya fruktkammare med ett lager av perlite eller vermkulit på ca 2-3cm. Detta häller du vatten över, men inte så det börjar flyta runt. Dessa två substrat är relativt resistenta mot mögel och bakterier och håller fukt väldigt bra. Vi vill ha så hög luftfuktighet som vi bara kan, men fortfarande låg halt koldioxid och hög halt syre!

Ställ ner dina odlingsblock som du skurit snitt på i lådan, duscha/spraya morgon och kväll ordentligt med vatten på snitten du gjort på blocken, samt på sidorna på lådan, och i locket som du ALLTID låter sitta på. Inom två-fyra veckor beroende på art kommer det bildas primordia vid snitten, som sedan blir till pins (små fruktkroppar).
Inom några dagar utvecklas pins till stora svampkroppar som du kan skörda. 

Du kan även ha dina Svamphus i lådan för att öka skörd!

Det beror helt på vilken art du odlar upp och de yttre omständigheterna som är kring odlingsblocket under fruktsättning. Du bör vid optimala odlingsförhållanden kunna få ut upp till 1.8 kg svamp ur ett odlingsblock.

Självklart kan du göra egna odlingsblock. I denna FAQ finns alla steg du behöver kunna. Läs mer om att göra egna odlingsblock under rubriken Grain Spawn.

svampodlingskurser

Vi har löpande odlingskurser, både för nybörjaren som är helt ny på svampodling till den mer avancerade.
Nya platser till kurser släpps via nyhetsbrev. Först till kvarn gäller.
Vill du ha en privat kurs är du välkommen att kontakta oss.

Vi har avancerade svampodlingskurser.
Skriv till oss så kan vi uppdatera dig på när nästkommande kurs inom avancerade tekniker släpps.
Vi går också ut med sådan information via nyhetsbrev, först till kvarn gäller.

Absolut håller vi kurser för föreningar, och även företag.
Skriv gärna till oss så försöker vi boka in ett datum som passar oss alla. Skriv gärna också vilka tidigare erfarenheter ni har inom svampodling så att vi kan förbereda vilken typ av kurs vi ska hålla.

Svamphuset hjälper löpande företag som vill komma igång med svampodling för kommersiellt bruk.

Vägen från idé till verklighet för att genomföra detta är lång, men vi kan alltid bistå med kunskap, tips och produkter för att förenkla processen.

Återförsäljare

Kontakta oss på Retail@svamphuset.com eller klicka här för att komma till kontaktformuläret.
Vi ser fram emot att höra från dig.

Som återförsäljare har du möjlighet att ta in ett brett sortiment av mycelprodukter.

Hör av dig till oss med dina specifika önskemål så tar vi det därifrån.