Så odlar du svamp i trädgården
Att odla svamp i trädgården är enkelt och ett superbra komplement till dina växter. Du kan anlägga kompletta svampodlingar, men du kan också odla svamp tillsammans med andra växter. Faktum är att både växter och svamp kan gynnas extra mycket av att odlas tillsammans!
Det är inte många som tänker på att man kan odla svamp i trädgården, i synnerhet inte i kombination med andra växter. Tanken på stora svampar bredvid blommorna kanske känns främmande, men när man tänker ett varv till på det så känns det ganska självklart. Vad som händer när du introducerar svampmycel i en växtodling är att mycelet tar kontroll över näringen och hjälper till att mota bort bakterier och inkräktare som kan kontaminera jorden. Den frigör också mycket organiskt material som växterna kan ta näring ifrån, vilket gör att växterna dels får ett bättre försvar, och extra mycket näring.
Så samodlar du svamp och växter
Köp hem mycel och substrat av önskad sort, och strö ut mycelet och substratet i jämna lager över din redan planterade växtodling eller rabatt. Vattna rikligt, sen är du klar!
När rabatten täcks med mycel och substrat så får du även ett lager som håller inne fukten för växterna och mycelet, vilket är extra gynnsamt på sommaren. Jättekragskivling är en väl lämpad svampsort för denna teknik.
Så anlägger du en svampodling i en blomlåda
Börja med att täcka botten med träflis, strö sedan över ett lager mycel och sedan ett lager med halm, björk- eller ekpellets. Sedan lägger du nya lager i samma ordning fram tills att du får slut på mycel och substrat. Se till att det sista lagret består av träflis eller halmpellets, så att mycelet inte blir exponerat på toppen. Vattna rikligt. Jättekragskivling och grå ostronskivling är två favoriter för denna teknik där du kan få mycket stora skördar.
Så odlar du svamp på friland
Gräv en grop i en skuggig del av din trädgård, fyll på med mycel och substrat på samma sätt som du gör i en blomlåda. Vattna rikligt och vänta! Vill du odla en av våra favoriter - Stolt fjällskivling, kan du addera ett tunt lager jord på toppen och så gräsfrön. Lägg gärna en täckduk över för att gräsfröna ska gro och inte torka ut.
Vilken svampsort passar till vilket substrat och teknik?
Vi har specifika instruktioner för hur varje svamp bäst planteras, samt vilket substrat som passar till svampen du vill odla. Du hittar dessa instruktioner på varje svamps produktsida.
På vår trädgårdsodlingssida hitta du allt du behöver från mycel till substrat.
Kolla gärna in Svamphusets gyllene regler för svampodling, där hittar du viktig grundkunskap som alla svampodlare bör ha med sig när de odlar svamp!