Invasiva svampar i Sverige - Svamphuset reder ut vad som gäller

Invasiva svampar i Sverige – Svamphuset reder ut vad som gäller

Svampodling har blivit alltmer populärt i Sverige, både inomhus och utomhus. Det är en givande hobby som kan resultera i delikata tillskott till matbordet. Men det är viktigt att vara medveten om vilka svampar man odlar och hur de kan påverka vår inhemska flora och fauna. På Svamphuset tar vi vårt ansvar på allvar och vill informera om vad man kan, bör och inte bör odla, både i naturen och inomhus.


Vad är invasiva svampar?

Invasiva svampar är arter som, med människans hjälp, har förflyttats till nya områden där de tidigare inte funnits. Dessa  svampar kan sprida sig snabbt och orsaka skador på ekosystem och inhemska arter, exempelvis genom konkurrens eller genom att orsaka sjukdom. Ett exempel är ribbsoppen (Aureoboletus projectellus), som först upptäcktes på Öland 2017 och sedan dess har etablerat sig på flera platser i södra Sverige. Det är ännu oklart hur denna svamp påverkar våra ekosystem, men dess snabba spridning är oroande. Nyligen har många nya fynd rapporterats i Europa gällande gul ostronskivling, även kallad citronmussling (Pleurotus citrinopilateus). Arten är invasiv i Nordamerika där det på 10 år har skett en mycket stor spridning, pågående forskning visar också att den konkurrerar ut andra arter.

Risker med att odla främmande svampar

Att odla svampar som inte är naturligt förekommande i Sverige kan innebära risker. Ett exempel är just citronmusslingen (Pleurotus citrinopileatus), en asiatisk matsvamp som har "rymt" från odlingar i USA och Kanada och nu växer vilt på stubbar och fallna träd. Forskare misstänker att spridningen skett från odlingskit och liknande produkter. Detta scenario skulle kunna upprepas i Sverige om vi inte är försiktiga. Det bedöms som troligt att arten kan överleva i naturen ifall den skulle etableras i Sverige då arten har hittats på naturliga substrat i Tyskland och Danmark samt klarar kalla vintrar i centrala Nordamerika. Och det är därför vi vill vara proaktiva och ta vårt ansvar från början.

Rekommendationer för säker svampodling

För att minimera riskerna med svampodling rekommenderar vi följande:

  • Odla säkra arter: Fokusera på svampar som naturligt förekommer i Sverige eller som ej anses vara invasiv eller ha ekologisk effekt, såsom ostronmussling (Pleurotus ostreatus) eller arter som har en stor utbredning globalt såsom jättekragskivling (Stropharia rugosoannulata). Dessa är både lätta att odla och minimerar risken för negativ påverkan på ekosystemet.
  • Var försiktig med invasiva arter: Om du väljer att odla svampar som inte är inhemska, gör det inomhus eller i kontrollerade miljöer för att förhindra spridning till naturen.
  • Undvik att odla invasiva arter utomhus: Svampar som har potential att bli invasiva bör inte odlas utomhus, särskilt inte i närheten av skogsområden där de kan spridas och konkurrera ut inhemska arter. Detta gäller för gul ostronskivling specifikt.
  • Hantera din förbrukade svampodling av icke-inhemska arter som farligt avfall. Likt annat växtavfall från invasiva främmande arter t.ex. blomsterlupin bör de inte komposteras i öppna komposter utan hanteras som brännbart eller på särskilt angivna platser på återvinningsscentralen.
  • Handla av pålitliga leverantörer som tar sitt ansvar.
    Billiga produkter och ansiktslösa varumärken är ofta det av en anledning. Du som konsument bör vara vaksam på oseriösa aktörer som säljer produkter utan ordentliga instruktioner och guider på vad och hur du ska odla dina produkter.

Svamphusets engagemang

På Svamphuset är vi engagerade i att främja säker och hållbar svampodling. Vi samarbetar med experter och forskare för att hålla oss uppdaterade om de senaste rönen inom området. Genom att följa våra rekommendationer kan du njuta av svampodlingens fördelar samtidigt som du bidrar till att skydda Sveriges unika ekosystem.

 

Hur jobbar Svamphuset med det här I praktiken?

  • Vi säljer inte invasiva arter till återförsäljare, då vi får mindre kontroll på hur substrat och information distribueras ut. Gul ostronskivling är en populär svamp som flyger ut på återförsäljarhyllor just nu. Vi går med avsikt med förlust ekonomiskt genom att inte erbjuda den till återförsäljare, men vi tror att det är rätt val långsiktigt.
  • Vi säljer inte invasiva arter för utomhusodling
  • Vi märker alla våra produkter som kan anses vara invasiva med tydliga instruktioner för hur man ska handskas med produkten.
  •  Vi föreläser, utbildar, och sprider kontinuerligt ordet om svampodling och ser till att alltid ge rätt och riktigt information
  • För mer information och rådgivning om svampodling, kontakta oss gärna så berättar vi mer.

 


Det är vårt ansvar att göra rätt.

Svampodling är något nytt i Sverige. Något spännande såväl som roligt. I takt med att branschen växer fram är det otroligt viktigt att företagare tar sitt ansvar och gör svampodling tillgängligt för alla på ett transparent och ärligt sätt. Sedan hösten 2024 har vi på Svamphuset jobbat med att förtydliga och förbättre vårt utbud av svampodlingsprodukter ur hållbarhetssynpunkt. Vi har sett över vår kommunikation, våra svamparter, och våra instruktioner, så att vi med all säkerhet kan känna att vi faktiskt gör rätt för oss och våra kunder. Har ni förslag på hur vi kan bli bättre så tar vi tacksamt emot alla tips. Kontakt tas bäst direkt med oss, på Emil@svamphuset.com eller Fabian@svamphuset.com

Nu fortsätter vi att göra alla till svampodlare!

Den här texten har granskats av experter från SLU.

 

 


Grow your own mushrooms on wood

View all