Historien bakom Svamphuset

Svamphusets historia är en om sann entreprenörsanda och gedigen kunskap. Innan Svamphuset fanns det inget allmänt känt sätt att odla gourmetsvamp i hemmet,
något som Johnny Ammer skulle ändra på.

 

Johnny Ammer till höger firar överlämning av Svamphuset till nya ägare.

Allt började med en examinerad svampkonsulent och hans drömmar om att göra fler människor till svampodlare.
Under sina studier på Umeå Universitet där Johnny Ammer, grundaren bakom Svamphuset, läste till svampkonsulent lärde sig eleverna under den sista dagen av en termin hur man odlar svamp. För Johnny såddes där och då ett frö. 

“Det där måste jag göra mer av” tänkte Johnny.
Han kastade sig ut på internet för att hitta information om hur man odlar svamp och märkte till sin stora förvåning att det knappt fanns någon kunskap alls att tillgå om svampodling. Han köpte böcker skrivna av framstående mykologer om olika svampodlingsmetoder och sög i sig allt han kunde.
Alltefter att tiden gick så hade Johnny lärt sig så pass mycket om svampodling att han inte bara kunde förse sig själv, utan såg en möjlighet att även förse andra med det. 

“Jag skulle ta fram en svampodling som alla kunde använda, det var så Svamphuset föddes”
- Johnny Amnmer, mykolog

Det var en lång och tuff resa med massor av lärdomar längs vägen. Ingen hade ju tidigare försökt sig på det här och alltifrån val av mycel och ratios till att hitta ungefärliga inkuberingstider var tvunget att testas och standardiseras. 

 

Johnny på ett av hans många marknadsbesök.

Den 5 juli 2012 sjösatte Johnny Svamphuset på Höörby marknad. Över tio år har gått sedan dess, och med tiden har Svamphuset vuxit till det som idag kan kallas Skandinaviens största plattform för svampodling. 

 

 Svamphuset i ett av många mediainslag. 

Det finns en tid för allt, och för Johnny så växte i takt med Svamphusets framfart en ny dröm fram. Drömmen om en välsorterad delikatessbutik!
Johnny drev sedan några år tidigare en deli-butik samtidigt som han skötte Svamphuset, men en expandering av det ena gick inte att kombinera med det andra. Och det var i den vevan som vi, Fabian och Emil, kom i kontakt med Johnny. 

Johnny sökte en efterträdare till Svamphuset och annonserade på Sveriges odlingsforum att nycklarna till Svamphuset behövde nya ägare.
Som svampintresserade kunder till Svamphuset bestämde vi oss för att besöka Johnny och prata vidare om saken!

Två veckor tog det. Johnny kände det lika starkt som vi - vi kör! 
Vi skrev på papperen och tog på oss ansvaret för att förvalta och utveckla Svamphuset vidare.
Med Johnny kvar som hjälpande hand så drog vi igång och flyttade samtidigt produktionslokalerna från Höör till utkanten av Stockholm.
Nu fortsätter vi det löpande arbetet med att göra fler till svampodlare och är även de nya ansiktena för Svamphuset.

Men en sak är säker. Utan entreprenörer som johnny så skulle svampodlingskulturen i Sverige inte vara på samma plats den är idag. Sedan starten 2012 har Johnnys produkter letat sig till lågstadieskolor, några av Sveriges största varuhus, högskolor och till trädgårdsföreningar över hela landet. Det ska tilläggas att allt det här gjordes helt utan att svenska folket uppvisat något som helst intresse för svampodling. Det är själva grundandet av Svamphuset som har skapat svampodlingsintresset, och där har Johnny Ammer spelat en stor och avgörande roll.

Vi på Svamphuset har nu tagit över taktpinnen och jobbar varje dag med att göra fler till svampodlare. När vi behöver råd ringer vi Johnny, och när Johnny behöver svampodlingstillbehör ringer han oss.

 

"Det var dags att gå vidare och göra något nytt, förutsatt att någon jag kunde känna förtroende för skulle driva Svamphuset vidare och göra det ännu bättre. Redan vid första ögonblicket när jag träffade Fabian och Emil kände jag att det var helt rätt personer och kunde med varm hand lämna över nycklarna till Svamphuset.
Ett stort tack till alla härliga kunder för alla fantastiska år! Och ett stort lycka till på vägen till Emil och Fabian, jag vet att ni kommer lyfta Svamphuset till nya höjder."
- Johnny Ammer, grundare av svamphuset

Så hur ser vägen ut framåt?

Vi vet ju såklart inte precis hur den ser ut, men vi vet var vi kommer lägga energin på vägen - att göra så många vi kan till svampodlare och sprida kunskapen så långt och brett vi kan!

Lycka till med odlandet!

//Emil, Fabian & Johnny


Odla egen svamp med svamphuset

View all