Så odlar du Svamphuset

Så odlar du upp ditt svamphus

Det absolut lättaste sättet att odla svamp på är genom vårt egna Svamphus. I den här guiden går vi igenom hur du startar upp ditt Svamphus, men också hur du kan odla i odlingspåse med valfritt mycel och substrat.

Till att börja med

Gemensamt för svamphuset och vårt snabbväxande mycel är att de båda kan odlas i odlingspåsar. Det är ett av de snabbaste sätten att odla upp svamp på, och du kan enkelt följa processen dag för dag.
Odlingspåsarna man odlar i är inte vanliga plastpåsar, de är specialgjorda specifikt för svampodling och har inbyggda luftfilter för maximala växtförhållanden.
Det häftigaste med att odla i odlingspåsar är att du varje dag kan se hur mycelet växer i påsen och beskåda hur mycelet bokstavligt talat äter upp substratet i sitt egna mikroklimat. 

Så här odlar du i ditt Svamphus

I huset finner du följande tillbehör:

  • Mycel
  • Halmpellets
  • Odlingspåse
  • Instruktion

Gör såhär:

1: Töm svamphuset på innehåll och placera odlingspåsen i svamphuset

2: Häll halmpellets och mycel i påsen och blanda väl

3: Tillsätt 1,9 liter rumstempererat rent vatten. 

4: Vik ihop påsöppningen och blanda runt en gång till. Låt påsen svälla i tio minuter så att halmpelletsen får suga upp vattnet

5: Vik övre delen av odlingspåsen över sig själv flera gånger tills det inte finns något luftrum kvar och tryck ut så mycket luft som möjligt.

6: Försegla påsen med en påsklämma, tejp eller gummisnodd och stäng huset.

7: Placera huset på valfri plats där det finns gott om syre och huset inte träffas av direkt solljus.

Klart!

Vad händer sen?

Mycelet kommer nu att börja sprida sig i odlingspåsen och efter 2-4 veckor kommer blocket ha blivit vitt av mycelet som vuxit till sig i blocket. 

Efter att blocket blivit fullt koloniserat är det dags att skära upp kryss i påsen och efter 1-2 veckor kommer det att börja växa svamp ur hålet.
Spraya vatten morgon och kväll vid snittet efter du skurit upp.

 

Så här du odlar med snabbväxande mycel i odlingspåse

Att odla med snabbväxande mycel är mycket enkelt och är en förlängning på vårt klassiska svamphus. Allt du behöver är substrat, mycel, och en odlingspåse. Du kan köpa alltihop i vår webbshop och du följer i princip samma steg som när du odlar upp ditt svamphus.

Beroende på vilken svamp du vill odla kommer du behöva olika substrat. Alla svampar gillar olika. Vissa gillar halmpellets, andra gillar ekpellets, och vissa vill ha björk!

Du hittar enkelt vilken typ av substrat du ska använda för den specifika arten du vill odla på produktsidan för varje enskilt snabbväxande mycel. Dessa substrat är de som vi på Svamphuset rekommenderar, men du kan självklart testa att odla på annat. 

Bra att veta:

 

  • Vattnet du ska använda kan med fördel kokas upp dagen innan för att eliminera eventuella bakterier i vattnet. Låt det svalna till rumstemperatur och häll sedan ner i odlingspåsen där du har halmpellets och mycel.
  • De vita ränderna på din odlingspåse är luftfilter, dom kan släppa igenom lite vatten i början när du fyller med vatten. Detta betyder inte att det är hål i påsen, så oroa dig inte!
  • Mycel är en levande organism. Ibland tar det längre eller kortare tid än förväntat. Om din odling inte kommer igång, vänta en vecka eller två. Har du funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Sist men inte minst, se till att läsa igenom Svamphusets gyllene regler för svampodling.


Nu är du redo att odla svamp i odlingspåse, lycka till!

 

 


Odla egen svamp med svamphuset

View all