Så odlar du svamp på stock

Att odla svamp på stock är den metod som kommer ge mest svamp under längst tid. Dessutom får du med tiden bevittna hur mycelet gör sitt huvudsakliga jobb i naturen: Att bryta ner material!

Vad behöver jag för att odla på stock?

Det hela är väldigt enkelt. Du behöver bara mycel och färska stockar, helst av lövträd. Borra hål i stocken och ympa med antingen snabbväxande mycel eller med svamphusets mycelplugg. 


Så funkar Mycelpluggar

Mycelpluggar är helt vanliga träpluggar som vi på Svamphuset genom en rad processer låtit mycel börja äta in sig i. När du sedan tar mycelpluggar och knackar in dom i en stock kommer mycelet direkt att förstå att det finns mer att hämta och börja äta sig in i stocken direkt. 

Det tar vanligtvis ett år från ympning till första skörd. Men när svampen väl börjat att ge skördar kommer den att göra det flera gånger per år i upp till tio år. Hur många skördar det blir beror på stockens tjocklek.

När du knackar plugg så borrar du först ett hål med en 8 mm borr. Sedan knackar du in pluggen och förseglar med snittvax. 

Mycelpluggar är en klassisk metod som använts länge inom svampodling.

Så funkar Snabbväxande Mycel

På Svamphuset erbjuder också en annan nyare metod som vi kallar för snabbväxande mycel. Principen är densamma, den enda skillnaden är att det snabbväxande mycelet växer på sågspån istället för på en träplugg. När du trycker in sågspånet i stocken får du in mer mycel i varje hål, vilket ger snabbare och starkare tillväxt än med mycelpluggar.

Man kan förklara varför snabbväxande mycel växer snabbare än mycelpluggar i långa utläggningar, men för att inte förvirra i onödan rundar vi av det hela med att säga att mycelpluggar är smidigare att jobba med, medan snabbväxande mycel ger snabbare skörd. 

När du använder snabbväxande mycel behöver du en mycelinjektor, en 18 mm borr och en 6 mm borr. Först borrar du ett djupt hål på 6 mm och sedan borrar du en kammare på 18 mm. I kammaren trycker du in snabbväxande mycel med en mycelinjektor.

 

Låter det komplicerat? Inte alls! Och oroa dig inte, du får instruktioner medskickade när du beställer hem både mycelplugg och snabbväxande mycel.

Avslutningsvis uppmanar vi dig att kolla in Svamphusets gyllene regler för svampodling för att få så bra förutsättningar som möjligt. Lycka till!


Odla egen svamp på stock

View all